Proje Detayı

Süleymaniye Külliyesi, 1550-1557 tarihleri arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimarbaşı Mimar Sinan’a inşa ettirdiği yapılar topluluğudur. Sinan’ın sanatı ve Kanuni’nin politik gücünün birleşimini temsil eden külliye aynı zamanda fonksiyonları da dikkate alındığında ekonomik ve kültürel hayatı hakkında bilgi aktaran klasik dönemin simgesidir.

70 dönüm arazi üzerine yerleşmiş külliyenin merkezinde yeralan  4.000 metrekarelik Camiinin çevresinde türbeler, farklı özelliklerde medreseler, darülhadis, darüşşifa, bimarhane, mektep, imaret, han, hamam, kitaplık ve dükkanlar da yer almaktadır. İnşaasına 1550 yılında temel atılarak başlanılan Süleymaniye Camii yedi yılda tamamlanmıştır. Caminin dört minaresi bulunmaktadır, minare sayısı Kanuni’nin Fetih’ten sonraki dördüncü Osmanlı sultanı, minarelerdeki şerefe ise 10. padişah olduğunu temsil etmektedir.

Süleymaniye Camii, 1960’lı yıllardaki restorasyonunda sonra günümüze kadar kısmi onarımlar geçirmiştir. 2007 yılında başlayan restorasyonunda kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Restorasyon çalışmalarında, eser bünyesindeki bütün çimento esaslı sıva ve derzler raspa edilmiş, raspa çalışmalarından sonra özgün kalem işlerine ulaşılmış ve yüzeylerin konservasyonu yapılarak koruma altına alınmıştır. Raspa çalışmaları sırasında, eser bünyesinde hiç bilinmeyen çini panolar açığa çıkarılmıştır, koruma önlemleri alınmıştır. Cephe temizliği yapılarak taş yüzeylerde sağlamlaştırma çalışmaları yapılmıştır. Çatılarda kurşun örtü ve alt yapısı yenilenmiştir. Ahşap mimari elemanların ilaçlanması, temizliği, bozulan yüzeylerin onarımı ve geleneksel cilası yapılmıştır. Dış avlu duvarların ve kapıların da özgün dokusu ortaya çıkarılarak restore edilmiş, çevre düzenlemesi yapılmıştır.

Proje Tanımı

Tamamlanan Proje

Tarih:

2007/2013

Lokasyon:

İstanbul/Fatih