Project Details

It is the church of the Barhal Monastery, believed to have been built by the Georgian King David Magistros between 961-973. Manuscript sources state that the church was dedicated to John the Baptist. A church and two chapels have survived from the monastery. The building has been used as a mosque since the mid-17th century. It is one of the visiting points for Georgian groups.

Barhal Monastery Church is 28.40×18.65 m. in size and has a basilical plan with three naves. The church is entered through three doors in the center of the north, south and west walls. The central nave is wider and higher than the side naves, and the nave separation is provided by four pairs of cross-planned pillars and semicircular arches connecting them. There is a semicircular apse to the east of the central nave and a two-story room on either side of the apse. The interior has 36 windows on 2 different levels. To the west of the central nave is the original gallery floor. The gallery floor is carried by rectangular, two free, two wall piers and semicircular arches connecting them. The church resting on a platform with three steps was built using smooth cut stone in the infill wall technique. The masonry was built with a double-walled stone masonry technique consisting of filling between the cut stone masonry. The body wall thickness is 105 cm. The upper cover of the building is in the form of a gable roof over a vault. It was built with the original top covering technique of the region called Semardam.

Within the scope of the Restoration works, the building was cleaned and the built-up parts were dismantled. The surface of the stone tiles on the main roof and facade claddings were cleaned. After the cemented surfaces on the nave roofs were removed, the exposed tile traces were documented and covered with stone tiles in line with their original form and dimensions The cemented repairs on the facade claddings and eaves moldings were removed and completed with the original construction technique. Research rasps were made in line with the pencil traces in the apse section. The landscaping of the restored building has been completed and the interior is used as a mosque-museum. 

Project Description

Completed Project

Date:

2016/2018

Location:

Artvin/Yusufeli